Splendoarea nobilă a decadenței. Sau nobila splendoare a decadenței. Sau decadența nobilei splendori. Decadența splendorii nobile. Ne jucăm cu cuvintele, pentru că exact la asta îndeamnă, la (aproape) mijloc de primăvară, parcul de la Simeria. Sau Parcul Dendrologic. Sau Arboretumul. Cum doriți. Să ne plimbăm deci prin parc, descoperindu-l altfel, dincolo de statistici, dincolo de critici, dincolo de știință și de denumiri latine, deși ele au categoric rostul lor.

 Aveți o după-amiază liberă. Sau o jumătate de zi de sâmbătă (poate fi și duminică). La Simeria se ajunge ușor, e și pe și lângă autostrada Sibiu-Orăștie-Deva, depinde cum o iei. Cum s-o petreci, dacă e soare, sau dacă soarele merge spre apus, sau dacă sunt și nori? Vedeți, totul este relativ, schimbător și ludic. Explorați parcul ludic, asta vă propun, să faceți abstracție de imperfecțiuni și să vă imaginați că sunteți un gentleman englez, cu lady la braț, plimbându-vă pe domeniul pe care l-ați cam neglijat în ultima vreme, din lipsă de timp, de bani, de chef.

    

… Și vă plimbați pe domeniul propriu, amenajat în stil peisagistic englezesc, chestie care are însemnătatea ei, fără îndoială. Pentru că dacă parcul din Simeria este în stil peisagistic englezesc, înseamnă că nu este în stil franțuzesc, nu, dar absolut deloc. Puteți afișa o (superioară) mină britanică (asortată la brexit, deși nu de superioritate este vorba acolo, dar asta este o cu totul altă poveste…), gândindu-vă că parcurile franțuzești sunt prea geometrice, prea riguroase, prea aranjate, prea cochete. Vreți sălbăticie și puțină decadență, pentru veritabilă patină a vremii. Acum, când totul este un vintage cam studiat uneori (hipsteresc de studiat), aveți parte, încă de la intrare, de un vintage veritabil, așa, nobil (a se vedea introducerea cu cursive).

Un conac (dar dacă doriți, îi putem spune manor, sau mansion, să fie așa, british) în stil neoclasic, purtându-și cu demnitate vârsta (a nu se exagera, totuși, cu noblețea vechimii, este de dorit să existe și peste 100 sau 200 de ani) domină intrarea în parc, are toate ingredientele asociate cu splendoarea, coloane suple și înalte, porticul dinspre parc, scări, o pivniță cu arcadă, ce mai, imaginația te duce cu gândul la un defile de modă cu ladies purtând rochii de secol XVIII, merge și XIX, pălării (avem o creatoare în județ), stârnind admirație, gentlemen cu joben salutând afabil cu aerul că merg la cursa de la Ascot. Chiar, creatori sau creatoare de modă pot veni în parc, nu e greu, de la conacul decadent aleile se desprind în mai multe direcții, aparent dezordonat, dar acesta este farmecul stilului peisagistic englezesc, de ce să tot înnebunești omul cu săgeți și sensuri de vizitare, răpindu-i plăcerea alegerii, a surprizei…? Nu-i așa că uneori prea vrem să fim duși de mână? Parcul de la Simeria oferă frumusețea explorării, descoperirii, bambus, un pârâu, un lac, alt lac mai mare, podețe de lemn peste un fir de apă, descoperite și redescoperite acum câțiva ani, când amfitrionul local Ovidiu Manoilescu iniția plimbarea de duminică, Sir Ovidiu, când invitați ladies and gentlemen la plimbare, în costume asortate cu stilul parcului? Suntem în Europa after all, cum ar spune însoțitoarea mea vorbind un limbaj cu inserții stilistice very british, suntem în Europa, dar într-un parc în stil englezesc, să ne jucăm deci, magnoliile și forsythia (așa se numește acea ploaie de aur, revărsată galben la margine de alei), magnoliile și forsythia ziceam predispun la bucurie, trunchiurile copacilor se iubesc împletindu-se ireversibil și de neurmărit, vârfurile li se pierd spre cer, specii cu nume greu de pronunțat, dar poate acesta e nimic altceva decât umor englezesc, Gingko biloba e deja ceva clasic, dar ce frumos sună Chamaecyparis lawsoniana Ivonne sau Juniperus horizontalis Prince of Wales, well, ar trebui să vină să viziteze parcul și Charles, Prince of Wales, ar fi absolut firesc, nu…? Mai ales că este un prinț veritabil, în perfect acord cu parcul, Your Highness, My Prince, please come and visit us in Simeria! Why not, ar putea răspunde Charles, Prince of Wales, why not…?

Sunt multe de descoperit, mai ales primăvara, vara, toamna și iarna.

Și când reveniți, consultați site-uri specializate să vedeți ce ați vizitat, să citiți statistici și să vedeți în ce parc important ați fost. Până atunci însă, profitați de faptul că magnoliile sunt înflorite și nu cumva să vă gândiți la drame, merde, la dame aux magnolias e din Franța, nu uitați că stilul este peisagistic englezesc.

Vizită plăcută, iată harta aici:

https://www.google.ro/maps/place/Parcul+Dendrologic+Simeria/@45.8572197,23.0033379,14.91z/data=!4m5!3m4!1s0x474e8d8fcaf7233d:0x4afd8db9590b1643!8m2!3d45.8608891!4d23.0139892

Lasă un Răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.