Laurent Chrzanovski este elvețian, trăiește în prezent la Sibiu și este doctor al Universității din Laussane. A absolvit studii postdoctorale la Academia Româna (2013) si a am obtinut Abilitarea UE de a conduce cercetari doctorale prin ordinul Ministrului Educatiei din iunie 2014.

Laurent ne propune o explicație a modificărilor de curs ale francului elvețian, într-un stil degajat, ironic dar foarte documentat, ca replică la afirmațiile unor analiști români ce speculează emoționalul. Astăzi, partea I. 

După ce Charlie Hebdo a reușit, singur, prin caricaturile sale, să declanșeze războiul radicalismului islamic împotriva întregul continent european, iată că Banca Naționala a Elveției a hotărât să extermine românii luând tot ceea ce-i aparține: de la locuințe și terenuri până la pâinea și apa care se aflau pe masa lor.

Să nu-i lăsăm pe români victime ale saltului mortal și artificial al francului elvețian! Cer audierea BNR la Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților pentru a-i proteja pe cei îndatorați de acest curs toxic. Concret, la o rată de 100 de franci elvețieni, de pildă, românul se vede nevoit să scoată din buzunar cu aproape 60 de lei mai mult de pe o zi pe alta, echivalentul a 60 de pâini sau a peste 11 litri de benzină, în urma unei mișcări pur artificiale a cursului de schimb.” (Extras din postarea pe Facebook din 15.01.2015 a Andreei Paul Vass, Doctor în Economie, fost Consilier de Stat, deputat PNL)

Are dreptate. În fața unui asemenea atac extern împotriva Patriei și Poporului Român, trebuie luate imediat măsuri radicale.

Trebuie ca CSAT, Președintele României și Primul Ministru să dea imediat guvernului ordin să ia următoarele măsuri:

1Declararea războiului Elveției și bombardarea ei până când francul ajunge la paritate cu leul. Problema este că România are numai câteva Hercules și AN-24 în stare de zbor, dar cu o cerere diplomatică adresată Coreei de Nord și câțiva bănuți ca mită retroactivă către parlamentari, se rezolvă.

2Decapitarea în public, în Piața Unirii, a Guvernatorului BNR și a tuturor consilierilor săi, prin metode aprobate și certificate ISIS, după un proces militar pentru înaltă trădare.

3. Desființarea BNR – ființă ateo-masonico-evreiască în mâna strainilor – și plasarea ei sub controlul Ministerului Finanțelor, condus de doamna Dr. Paul Vass pe viață, prin voința lui Dumnezeu.

Glume aparente, am dat exemplul doamnei Paul Vass pentru că este printre puținii politruci care au Doctorat în Economie la ASE cu stagii la Londra și în alte academii de prestigiu, adica în principiu ar trebui să știe despre ceea ce vorbește. Dar sunt nenumărate exemple de mari și erudiți editorialiști care ieri nu erau Charlie și azi aproape voiau moartea Elveției împreună cu cea a BNR.

Stimați români, haideți să analizăm declarațiile absurde ale doamnei.

A. „Saltul mortal și artificial al francului elvețian” este prevăzut din 2011. 

În 16 ianuarie 2012, prestigioasa revistă Contrepoints publica un articol care spunea clar cât de periculoasă a fost decizia de a alinia stabil francul cu euro cu un raport de 1.2 CHF = 1 EUR, cu consecințe directe pentru cetățenii elvețieni în primul rând, dar și pentru sistemul geopolitic, când Banca Naționala de la Berna nu mai va putea susține acest curs. 

În noiembrie și decembrie anul trecut aproape toate ziarele financiare și geopolitice din lume au pus pe masă acest scenariu ca fiind iminent. Doamna Paul Vass, presupun, ca orice doctor în Economie care îsi respectă meseria, citește zilnic The Economist, Financial Times, Komersant, Il Sole, 24Ore, precum și suplimentele financiare de la Frankfrurter Allgemeine, The Guardian, The Times, El Mundo, nu? Sau măcar, daca îi este prea greu cu atâtea limbi, Ziarul Financiar…!?

B. „Curs toxic” ???

Rămâne evident că Banca Natională a Elveției, care are ca țintă prioritară devastarea României, nu prin bombardarea cu gaz toxic cum dorea armata, dar prin curs toxic al francului – altă expresie de înalta economie (terminologia există dar în cazul de față este un abuz voluntar și chiar o înjurătură), sigur va oferi doamnei Vass o catedra la Harvard.

Iată, în rezumat, ce am facut noi elvețienii ca să ajungem la „curs toxic„:

1. în cei 2.5 ani în care a durat aceasta farsă cerută de sectorul financiar elvețian și internațional, Elveția a cheltuit 500 de MILIARDE de franci (= de 4 ori întreaga datorie publică a României) din rezervele strategice în AUR – dar și din impozitele noastre – cumpărând orice datorie publică din UE, orice valuta-maimuță, tone de euro, dolari, yeni etc.
Consecință: tăierile drastice ale contribuțiilor anuale ale Băncii Naționale a Elveției către bugetul de stat și către cantoane. S-au înghețat salariile.

2. am stabilit un record aproape mondial, fixarea unei DOBÂNZI NEGATIVE (-0.75%) pentru a ajuta BCE și UE în a nu încuraja băncile naționale din UE să cumpere francul
Consecință: s-au scufundat economiile cetățenilor elvețieni de rând, care nu mai aduc decât cheltuieli și nicio dobândă! 

3. am omorât economia normală, cea productivă, mai ales sectorul de vânzări, pentru profitul prietenilor liberali, i.e. speculatori, bănci comerciale și industria de lux.
Consecință: fiecare orașean elvetian trăind la cel mult o oră și jumătate de granița cu Franța, Germania, Austria sau Italia se duce o dată pe săptămână cu mașina să-și umple portbagajul cu alimente și produse de acolo.

Așa că așa-numitul „curs toxic” nu este altceva decât valoarea adevărată a francului față de euro.

De ce s-a facut abia acuma „saltul mortal” (ce expresie de doctor în economie!)?

1. Banca Națională a Elveției nu mai putea să susțină, în 2015, aceasta politică, din cauza instabilității cronice, nivelului datoriei, slăbiciunii rezervelor publice și lipsei de previzibilitate din zona UE. 

2. Țările precum Franța sau Italia au datorii publice de peste 120%; media UE este peste 90%. Japonia a ajuns la 200%. Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda și Ungaria pot să falimenteze oricând.

Amintim aici că România, ca și Elvetia, are o datorie publica foarte mică (sub 40% din PIB). Dar România nu are curaj să se facă auzită la Bruxelles, și încă mai puțin la BCE. Și cu parlamentarii români actuali, este foarte probabil că se va reuși performanța mondială, în fraternitatea lor totala în ceea ce priveste BANUL, să fie dublat procentul datoriei externe din România în urmatorii 2-3 ani – tot fără să circule un tren modernizat sau cu viteză normală sau să intrăm într-un spital care să arate ca atare.

3. geniile de la Goldman Sucks (pardon, Sachs – sic!) care dirijează Banca Centrală Europeană după ce aproape au falimentat SUA și apoi Italia vor, urmărind directivele doamnei Merkel, un euro atotputernic. Nu mai amintește nimeni că acest euro, la nașterea sa, a scufundat, din prima zi a adoptării monedei unice, toate țările din zona euro cu economiile mai slabe decât Zeitatea „Deutschland” (în Italia bugetarii au pierdut 40% din puterea lor de cumpărare, în Franța estimarea este aproape de 30%…)?

Cu ce bază de venituri să mai susțină BCE un euro atât de puternic în afară de exporturi germane? Cu export extra-UE de ulei de măsline de la Atena, de vin Tokai de la Budapesta, de morun din Portugalia, de paste italiene și de croisante franceze? 

Fata de o valută chineză care face ceea ce îi dicteaza partidul, fata de o liră sterlină care nu a redecolat în 3 ani din minimul său istoric prin voința de a face dumping, față de un dolar care este încă slab și oricand poate fi slăbit de catre FED pentru a ajuta relansarea economică a SUA, haideți să ajutăm Germania și, indirect, UK, să nu falimenteze. Creșterea lor economică este infimă față de datoriile lor publice, dar fiind coloși continuă să se împrumute la dobânzi ridicole… Gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă Germania se va afla o zi în situația Italiei, Spaniei sau Greciei la nivel de dobândă de împrumut. Simplu. Moartea imediată a euro, a UE și posibil război militar, de data aceasta.

Așadar, ar fi trebuit, numai pentru 2015, ca Elveția să scoată încă vreo 300 de MILIARDE din rezerve pentru a menține ceea ce doamna dr. în economie numește „mișcarea pur artificială a cursului de schimb”, expresie pe care o regăsim ușor în țipetele haitei de editorialiști – „intelectuali” – geniile televizuale din România.

C. Cum să răspundem unei țări care vrea sa omoare România?

Trebuie sa identificăm de unde a venit ideea de a renunța la schimbul artificial. Desigur, în buna tradiție speculativ-catastrofică-complotistă, Banca Națională a Elveției a acționat după un telefon de la evreii din Wall Street și un ordin scris direct semnat de domnul Rogozin, numai pentru a omorî pe cei cu credite în franci din România.

Doamna Doctor în economie vrea să intervină BNR, (alții merg până la intervenția Președintelui, Guvernului, SRI, Armatei, Nato, Bruxelles, axa binelui a lui Bush…). Haideți să folosim baza de la Deveselu să lansăm primele rachete asupra Bernei! Dacă nu credem în aceste teorii ironice, să fim serioși și să reluăm exemplul doamnei Dr. în economie și să-i dăm câteva sugestii… (va urma)

Lasă un Răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.