laurent-chrzanovski@2x

  1. Doamna Paul Vass, dvs. dați lectii BNR și BNS (Banca Naționala a Elveției) când ați fost atât de inspirată în guvernul Boc că ați preferat să puneți România în genunchi față de FMI în loc să faceți un împrumut public, cum face orice țară normală, precum Italia de generații bune cu succes, salvând țara fiindcă datoria rămâne internă. Ați adăugat un set de măsuri cu efecte nefaste necalculabile înca azi (de la tăiere de 25% a salarilor de stat, TVA la 24%, etc.), creând încă mai puțină încredere în investitori români și mai ales străini.
  2. Doamnă Paul Vass și cei care gândesc ca dvs., tolerați în continuare ca bănci din România sa se comporte ca în Africa și sa propună tot felul de credite în tot felul de valute. Mai mult, îi lăsați (cadou frumos!) să aplice orice fel de comisioane, cum n-am văzut nici în America Latina. Pentru că este liberalism și economie de piață…
  3. Doamnă Paul Vass și cei care gândesc ca dvs., ați făcut parte și faceți parte dintre cei care permit zilnic ca România, care are totul pentru a fi un ELDORADO al Europei (o valută foarte stabilă, șomaj redus, atuuri intelectuale și materii prime), să facă parte din țări din lumea a III-a, lăsând orice operator de telefonie, de internet etc. să afișeze prețuri în EURO și apoi să trimită factura în LEI la cursul dorit de el, în limitele legii. Să nu vorbim de activitatea de nota 10 a ANAF în ultimul deceniu și mai ales după măsurile de austeritate, punând România undeva între țări din Africa subsahariană și din Asia Pacifică în ceea ce privește evaziunea fiscală.

4) Doamna Vass și cei care gândesc ca dvs. cu un populism primitiv care concurează cu cel al lui Dan Diaconescu, cu argumentele de tip „60 de pâini sau peste 11 litri de benzină”, știți cât a costat Elveția, timp de 30 de luni, „farsa” cu francul stabilizat față de Euro?

Nu voi converti în pâine, zahar, ulei și orez pentru că este o înjurătură către cei mulți care abia supraviețuiesc în România cu ceea ce li dă – ca bani si servicii – un Stat atat de bine de reformat de catre Dvs. si colegii Dvs in ultimi 25 de ani.

Dar este foarte simplu, Doamna Doctor în economie. Divideți cele 500 de MILIARDE de FRANCI cu cele 5 milioane de contribuabili elvețieni (populatțe de 8 milioane de persoane): 1000 de franci/contribuabil, echivalent a 4000 de lei/contribuabil + infrastructuri amânate pentru lipsa de lichidități – nu suntem nebuni ca și guvernanții români care la orice problema se împrumută, măresc taxe, sau taie de unde pot. Iar în ritmul de acum, vreo 500 de MILIARDE vor fi aruncate de România ca datorie peste vreo 50 de ani, tot fără să existe vreo austostradă, sau mai ales pensii care să le permita oamenilor să trăiască decent, spitale, școli și universități de nivel european.

Concluzie :

Oameni ca dvs., Stimată Doamnă Doctor în Economie, ar trebui să mulțumească zilnic, nu lui Dumnezeu, ci cetățeanului român de rând, care zi după zi, prin munca sa în țară sau în străinătate, a adus venituri suficiente (alături de excelenta gestiune a leului din partea BNR) pentru ca o țară condusă de hoți să nu falimenteze ca și Grecia, mai ales după vânzarea către capitalul străin a aproape orice bijuterie a statului și a cetățeanului român. Nu mai aveți nicio bancă, nicio benzinărie, nicio asigurare, nicio resursă care nu a fost facută cadou cu contra-mita aferentă.

Norocul dvs. si al statului român, un noroc nedorit, neprevăzut și neplanificat, a fost excelența romanilor în dezvoltarea business-ului din sectorul IT dar și din alte sectoare, care din subcontractanți au devenit firme reconoscute mondial prin produsele lor proprii. Ei au adus bani și investiții, iar IT este singurul domeniu pentru care un român talentat nu mai părăsește țara.

Îmi vine să cred că cea mai sănătoasă soluție ar fi o desființare definitivă a Parlamentului Român în formula sa actuală, cu cei 600 de politicieni (mai mult decât orice parlament din UE), plătiți cu banii cetățeanului și să treacă și Romania la sistemul de parlament “de miliția” din Elveția, unde măcar activitatea oamenilor ca dvs. nu costă aproape nimic bugetul de stat și cetățeanul-contribuabil de rând).

Ideală ar fi și trecerea directă la sistem elvețian de vot (inițiativă și referendum popular) pentru orice subiect major. Dar uneori și majoritatea poporului, incorect informată sau dezinformată voteaza prost (ca și concetățenii mei în februarie cu limitarea imigrației economice din UE și extern și cu repercusiuni pe care le plătim ca cetațeni, mai ales în domeniul cercetării).

În încheiere, vă reamintesc că poziția Elveției (membru cu drepturi depline al spațiului Schengen) privind o aderare rapidă a României la Schengen este precaută, dar pozitivă, contrară câtorva state influente din UE (DE/NL/FR etc). Continuați, dvs. și cei ca dvs., să „trageți” în Elveția și o să vedeți cât de repede se poate schimba, prin instinctul uman, poziția unui parlament sau a unei țări. Vă felicit pentru un superb autogol!

POST-SCRIPTUM : Care va fi următorul țap ispașitor?

Ca de obicei, toate problemele României vin din afară.

Elveția întreagă are acum toate atributele oficiale cu care mă mândresc cel mai mult, extrase de către un distins ziarist din „presa” online: „spion străin rotarian, mason evreu de origine poloneză care atentează la valorile milenare ale României în stil maghiaro-bolșevic”

Ma întreb, la următoarea problemă majoră care va afecta țara, care va fi ținta doamnei Vass și a celor care gândesc ca ea și ca prearespectabilii și binecuvântații militanți „Anti-Charlie”? Ce țară, ce religie, ce sectă, ce element conspirativ extern va fi desemnat ca vinovat ?

Așteptând evident reacții de tot fel, anticipez cu riscul să dezamăgesc ultrași trăgând primul glonț din arsenalul lor de prostii sau acuzația privind fonduri uriașe de aur ale Elveției făcute pe sângele evreilor. By the way, amuzant cum evreul este la baza tuturor relelor din Romania pentru conspirativiști și într-o clipă devine săracul înger omorât de cinismul elvețienilor.

Da, problema aurului naziștilor a existat. Mai mult la bănci comerciale, dar și la Banca Centrală. Bănci comerciale au fost făcute praf de avocați din New York (ai unor  supraviețuitori ai Holocaustului), într-un moment când bănci americane aveau nevoie de a slăbi influența concurenței bancare elvețiene.

N-am asumat rolul istoric, am făcut cea mai importantă comisie istorică din toată istoria Confederației, care a ieșit cu monumentalul „Raport Bergier”. Am reabilitat oameni care au ajutat evrei. N-am avut nicio problemă cu comunitatea evreiască din Europa sau cu Israel legată de acest subiect.

Dar români, știți că România, puternică cum era în perioada interbelică, alături de Franța, Anglia, SUA, a cumpărat masiv obligații de stat emise de Hitler? Cu asta a început reînarmarea Germaniei… Își asumă cineva o astfel de responsabilitate?

Lasă un Răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.