alexandru-gruianAm decis să încep să scriu texte pe această nouă platformă – Ochiul multiplu – referindu-mă la o problemă care va deveni, în scurt timp, acută pentru România și produce deja efecte majore în orașele medii și mici.

Mă voi referi la Deva, deși situația se regăsește în majoritatea orașelor județului Hunedoara. De fapt, în majoritatea orașelor țării.

În fiecare an, cel puțin 500 de absolvenți termină licee sau colegii din orașul-reședință a județului Hunedoara, Deva. Statisticile arată că peste 70% din aceștia își continuă studiile, la facultăți sau în școli profesionale. Dacă ținem cont că facultățile alese sunt în general cele din alte orașe ale țării, cu predilecție în cele mari, atunci e ușor de dedus că Deva “pierde” anula cam 400 de tineri. De prisos să vă spun că o foarte mică parte a acestora pleacă cu gândul de a reveni. Lor li se adaugă alte plecări din oraș, ale unor oameni care cred că în orașele mari sau în alte țări șansele de a se realiza sunt considerabil mai mari – în special prin prisma numărului de locuri de muncă existente, dar și a satisfacției profesionale obținute. Din nou, puțini pleacă cu gândul de a reveni. Căci de ce ar face-o? Și ce părinte își îndeamnă copilul să revină într-un oraș unde nu are șanse, iar populația îmbătrânește?

Problema depopulării României nu este de resortul administrației locale din Deva, ea ține de politici naționale. Multe din problemele pe care le are orașul încep să se tragă de aici – pierderea continuă de populație, în special de tineri cu potențial (cu toate că nivelul pregătirii școlare scade – fapt acceptat de majoritatea sociologilor, în pofida umflării mușchilor cu rezultate obținute de olimpici – acelea sunt excepțiile care confirmă regula; iar regula este că nivelul de pregătire al absolvenților scade, dar asta este o altă discuție).

Nu avem, la această oră, politici demografice eficiente în România. Or fi poate pe hârtie, dar în realitate ele nu există – și nu mă refer aici la înfierări proletare sau religioase – am avut experiențe triste legate de natalitate. Risc să spun că orașele medii și mici ale României vor avea probleme majore cu mult înaintea celor mari, care își extrag necesarul de forță de muncă exact din orașe precum Deva sau Hunedoara sau Orăștie.

Pentru ca un oraș să își rețină tineretul – cel mai dinamic segment al populației – trebuie să aibă ce să ofere. Aici intrăm într-un cerc vicios – locurile de muncă se crează (și) acolo unde ai forță de muncă. Orașele medii și mici o pierd. Prin urmare, sunt preferate orașele mari. Strategiile care trebuie aplicate nu sunt deloc similare. Nu se poate compara potențialul Brașovului, al Clujului sau al Timișoarei cu al Devei, care este furnizor de forță de muncă pentru aceste orașe.

La fel se petrec lucrurile și în domeniul cultural. Strategiile culturale trebuie să țină seama de aceste aspect, altfel sunt din start perdante. Iar cultura este un domeniu care are potențial. Despre asta însă, într-un text viitor.

 

Despre Autor

mm

Articole Asociate

Lasă un Răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.